Glutenvrije oliebollen (variant http://www.jeandrine.nl)

Ingrediënten

  • 500 – 550 gr. broodmix (in 2016 gebruikten we 450 gr. Peak Broodmix White en 100 gr. Peak Baking Mix)
  • 1 ei (dubbeldooier!)
  • 500 ml. lauwe melk (in 2016 gebruikten we halfvolle, lactosevrije melk)
  • 100 ml spa rood
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 1 appel (goudreinet) geraspt
  • 3 zakjes droge gist (3 x 7 = 21 gr.)
  • 1 theelepel baking soda
  • ca. 250 gr. gewelde rozijnen

Bereiding:

Eerst de baking soda toevoegen aan de Spa Rood (of ander bruisend mineraalwater). Daarna de melk lauw maken, en samen met de broodmix en de droge gist in de mengkom mengen. Al mengend het mineraalwater (met baking soda) toevoegen, de twee eetlepels crème fraîche en het (dubbele) ei. Alles goed luchtig opkloppen met mixer of keukenmachine gedurende 5 minuten. Daarna geraspte appel en rozijnen toevoegen en rustig omroeren.

Het geheel een uur laten rijzen en dan als oliebollen bakken in zonnebloemolie van zo’n 180 graden.

Een super luchtige, crunchy en lekkere partij oliebollen is het resultaat!